2005. december

ALTERN HÍREK

2005. május 10-én Helen Alford OP és Michael Naughton A vállalatok társadalmi felelőssége címmel tartottak előadást a Budapesti Corvinus Egyetemen. További előadók: Baritz Sarolta Laura OP és Tóth Gergely (KÖVET). Az esemény házigazdája az Altern-csoport volt. (Bővebben lásd a http://kovasz.uni-corvinus.hu/alford/index.html honlapon.)

2005. november 30-án az Altern-csoport meghívására Tim Kasser pszichológus (PhD, Knox College, Galesburg, Illinois) A kapitalizmus ára - Az életminőséget aláásó anyagiasság címmel tartott előadást a Budapesti Corvinus Egyetemen. Kasser témába vágó könyve 2005-ben jelent meg magyarul, a könyvismertetést lásd a Kovász e lapszámában.

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (KÖVET) kezdeményezésére az Altern-csoport is társszervezője volt annak a rendezvénynek, amely panelbeszélgetéssel vezette föl a The Corporation című film közös megtekintését 2005. december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Magyar Katolikus Rádió Szent István Akadémia című közéleti műsorában két alkalommal Dabóczi Kálmán volt a vendég (2005. május 22. és november 6.). A növekedésről, fenntarthatóságról szóló beszélgetések hanganyaga elérhető a http://www.katradio.hu internetes oldalról kiindulva.

2005. november 5-én Kocsis Tamás a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Széchenyi István Szakkollégium hallgatóinak Tatán tartott szemináriumokat az ökológiai gazdaságtan témájában.

2005. október 18-án a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület 10+100 jubileumi konferenciáján a vállalatvezetők társadalmi felelősségéről vázolt fel Dabóczi Kálmán egy újszerű gondolkodási modellt. E megközelítés segíthet abban, hogy a vezető beosztásban dolgozók fölismerjék: a vállalati profitérdekek mellett mikor szorul háttérbe a család, a közösség és a társadalom, s hogy miként lehet a sokszor egymással szembeszegülő érdekek között helyes prioritási sorrendet felállítani.

A Magyar Bioetikai Társaság 2005. szeptember 7-i közgyűlésén Dabóczi Kálmánt választmányi taggá választották. E társaság meghívására Lehetséges a tisztességes üzlet? című előadásában Dabóczi - többek között - az üzleti etika és a bioetika kapcsolatát elemezte.

Az Összefogás Pécsért Egyesület szabadegyetemi előadássorozatának keretében - 2005. június 17-én - Dabóczi Kálmán Egy alternatív gazdaságpolitika szükségessége és iránya című előadásában arról beszélt, miként lehetne az egysíkú növekedésközpontú megközelítés helyett a társadalmi szempontokat és igényeket érzékenyebben megjelenítő gazdaságpolitikát kialakítani Magyarországon.

2005. április 15-én Baranyi Árpád Tiszta vizet a pohárba! - Gazdaságkor szerepe a környezeti válság kialakulásában címmel tartott előadást a nagymarosi Cédrus Művelődési és Sport Egyesületben.

2005. február 24-én Dabóczi Kálmán Határtalan boldogság? - Az Európai Unió és a keresztény társadalmi tanítás címmel tartott előadást Budapesten az Ady Endre Művelődési Házban az Iszter Kulturális Egyesület meghívásának eleget téve. Az előadás hanganyaga a világhálóról is letölthető: http://www.plebania.net/kephangtar/?op= view&zid=206 (2005. december 6-i állapot szerint).

A Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye papjai számára tartott továbbképzés (rekollekció) keretében A Krisztus-követés útelágazásai egy pénzközpontú világban címmel tartott előadást Dabóczi Kálmán Pécsett, 2005. október 11-én. Előadásában bemutatta a különféle plébániatípusokat érő világi hatásokat, s a fogyasztói szemlélet leggyakoribb megjelenési formáira keresztény válaszokat adott.